Uzgajanje






Familija: Moraceae
Latinski naziv: Ficus carica


Smokva 

Smokva je listopadno drvo sa veoma razgranatom krošnjom. Starije grane su sive boje, a mlade tamnozelene.











Stanište:



Smokva










Nije izbirljiva kako prema položaju tako i tlu no to ne znači da joj se ne mora osigurati dovoljna količina vode u pojedinim fazama vegetacije. Otpornost smokvinih stabala na hladnoću u većoj meri ovisi od zrelosti njenog drveta. Tokom mirovanja vegetacije može kratkotrajno izdržati temperature do -15 °C. Mlada stabla  su osjetljivi na niske temperature. U kontinentalnim područjima poželjno ju je saditi na područjima zaštićenim od vetra i niskih temperatura. Najobilnije i najkvalitetnije plodove daje uz navodnjavanje i temperaturu od 35 °C. Stablo u povoljnim uslovima naraste debljine preko 1m i visine do 8 m.


Razmnožavanje i sadnja


Smokva se može razmnožavati na tri osnovna načina: reznicama, cijepljenjem i sjemenkama. Ipak, neiskusnim se vrtlarima preporuča nabavka sadnice iz rasadnika koje imaju bolju rodnost.
U mediteranskim područjima smokvu je poželjno posaditi u jesen, a u proleće u kontinentalnom području. Pre sadnje, sadnicama se skrati korenje. Sadnicu treba postaviti na dubinu do koje je bila i u rasadniku. Koren se prekrije zemljom koju treba dobro sabiti. Na tako sabijenu zemlju stavlja se umerena količina gnojiva koja ne sme dodirivati koren a zatim se prekrije s ostatkom zemlje i ponovo sabije. Po završetku sadnje smokvu treba obilno zaliti.
Razmak među sadnicama zavisi o sorti koju sadite, a kreće se o otprilike 4-5 m.




Održavanje nasada


Rezidba smokve se mora obavljati svake godine jer smokva teško zaceljuje rane pa treba izbegavati rezanje debljih grana. Redovitom rezidbom režemo samo tanje i mlađe grane što za smokvu ne predstavlja problem. Ukoliko ipak morate rezati deblje grane, nakon rezanje ih svakako premažite voćarskim voskom. Rezidba na smokvi podrazumeva proređivanje (uklanjanje izbojaka do osnove) i prikraćivanje (skraćivanje dužine izbojaka).


Berba


Prve plodove možemo očekivati u trećoj godini. Plodovi se beru s peteljkom i nemaju sposobnost dozrevanja nakon branja. Najbolje je brati u ranim jutarnjim satima.

Nema komentara:

Objavi komentar